ET MØTE MED TVERGASTEIN; ARNE NÆSS HYTTE 11. AUGUST, 2018

Stiftelsen Tvergastein Arne Næss’ hytte inviterer til et en dags seminar “Et møte med Tvergastein”  på Tvergastein lørdag 11.august, 2018 kl 10-16.

Seminaret ledes av Reidar Goffeng og Sjur Paulsen. Både Goffeng og Paulsen sitter i styret for stiftelsen Tvergastein, Arne Næss Hytte og har mangeårig vennskap med Arne Næss.

Tvergastein er Norges mest spektakulære hytte, både beliggenhets messig og historisk sett. Plassert helt på kanten av Hallingskarvet med utsikt til store deler av Hardangervidda, Gaustadtoppen og det mektige Hallingskarvet, blir man dratt inn i et helt unikt univers når man ankommer hytta etter ca 2 timers gange i fantastisk natur. Arne Næss eldorado har vært beskrevet i utallige artikler, bøker og filmer, og nå har du mulighet til å få bli med inn i Næss fantastiske verden.

“Et møte med Tvergastein” skal gi deltakerne innsyn i hva hytta og hva stedet Tvergastein betydde for Arne Næss. “Hytta skulle være noe hytte innenfor – men ikke helt innenfor – rammen av den klassisk norske hyttekulturen” (Tvergastein – hyttevisjonen). Inspirert av boka “Det lange gode livs far», får vi ta del i en historie om filosofi, dypøkologi og friluftsliv. Ved å være en dag på Tvergastein skal deltakerne også få innblikk i hvordan Næss forståelse av stedet inspirerte han i ord og handling til et rikt liv med enkle midler, i samvær med stedets medskapninger.

Tvergastein står i dag muligens sterkere en noensinne som et symbol på at det ennå er mulig å oppnå et rikt liv med enkle midler.

Seminarholdere

Reidar Goffeng jobbet i flere år med å etablere og drive filosofi- studier i sør Amerika og Canada gjennom en stiftelse etablert av Arne Næss. Inspirert av boka “Livsfilosofi” valgte han å legge Arne’s filosofi som en retningssnor for senere livsvalg.

Sjur Paulsen regisserte og produserte  filmen “LOOP”, som gikk på kino i 2005. Filmen var i 2007 Norges mestvinnende film på internasjonale filmfestivaler. Arne Næss og hytta Tvergastein var sentrale aktører i filmen. Paulsen ble kjent med Tvergastein i 2003 under innspilling av filmen og så umiddelbart hvorfor så mange har latt seg inspirere av hytten, omgivelsene og ikke minst Næss forhold til stedet.

Goffeng og Paulsen er , sammen med Geir Grønflaten, co-grunnleggere av stiftelsen ANCEP – Arne Næss Center for Ecology and Philosophy, hvis formål er å ivareta og tilgjengeliggjøre den intellektuelle arven etter Arne Næss.

PRAKTISK:

Det er bare plass til max 15 deltakere, og prinsippet om «først til mølla» gjelder. De 15 første som melder seg vil bli gitt mulighet til å betale innen en gitt frist. Betales det ikke innen fristen, vil muligheten tilfalle neste på lista (som får en kortere frist). Vi kan dessverre ikke håndtere avmeldinger. Det er mulig for grupper å melde seg på.

Seminaret blir gjennomført på den enkleste måten. Seminardeltakerne må selv ordne transport, selve turen til Tvergastein (se turbeskrivelse) og mat/drikke for dagen. Kostnaden er på kr 1250,-,  student kr 950,- per person, som inkluderer omvisning i hytta, foredrag og guiding i området rundt hytta Tvergastein. Seminaret vil bli holdt inne i hytta og ellers rundt på steder som Arne Næss var opptatt av.

Det betyr at folk må kle seg etter været og det er en fordel at man er fjellvant eller i hvert fall sammen med noen som er fjellvante. Det er ulendt og bratt, og det kan være vått, glatt og kaldt, i området, slik at deltakerne må være forberedt på det ved å ta med noen ekstra lag med ullklær.

Turen opp tar ca. 2 timer med jevn gange. Det er noe bratt det siste stykke opp til hytta, og deltakerne bør være i ok form for å klare turen. Det anbefales avgang fra Ustaoset kl 08.00 for å nå programoppstart kl 10.00

Det er mulig å overnatte i telt i området ved Tvergastein, dette skjer på eget initiativ.

Send påmelding på email til:  Sjur@sub.no

Påmeldte blir satt opp på en liste, og de 15 første vil få en epost om å betale innen en viss frist. De andre vil få en epost om at de er på venteliste. Oppgi i emailen følgende:

Navn:

Bosted

Yrke

Noe om hvorvidt du er fjellvant

Hvorfor du vil bli med?

 

TVERGASTEINSEMINARET

Stiftelsen Tvergastein Arne Næss’ hytte holder et årlig seminar som kalles “Tvergasteinseminaret”. Det første seminaret ble holdt i 2015 av økofilosofen Per Ingvar Hauke-land og økopsykologen Per Espen Stoknes.

Klikk her for å lese om seminaret som ble holdt den 9-11. oktober 2015.

Her kommer informasjon om seminaret som ble holdt den 16-18. september 2016.

Her kommer informasjon om seminaret som ble holdt den 22-24. september 2017.

Klikk her for å besøke Tvergastein på facebook.

Neste seminar skal holdes på Tvergastein den 21-23.sept. 2018.

 

TVERGASTEINSEMINARET 2018

Stiftelsen Tvergastein Arne Næss’ hytte inviterer til det årlige Tvergasteinseminaret den 21-23.9 2018. Seminaret ledes av økofilosof Per Ingvar Haukeland og økopsykolog Per Espen Stoknes. Både Haukeland og Stoknes sitter i styret for stiftelsen Tvergastein og har mangeårig vennskap med Arne Næss. Haukeland er førsteamanuensis i friluftsliv ved Høgskolen i Sørøst Norge, med økofilosofi, fredsstudier og entreprenørskap som fag, og Forsker 1 ved Telemarksforsking med vekt på bærekraftig stedsutvikling, og er bl.a. medforfatter sammen med Arne Næss av boka Livsfilosofi: Et personlige bidrag om fornuft og følelse (Universitetsforlaget, 1998) og redigert utdrag fra Arne Næss dypøkologiske tekster i boka Dyp Glede: Inn i dypøkologien (Flux, 2008). Stoknes deler klimaprofessoratet på BI sammen med Jørgen Randers og er forfatter av bl.a. bøkene Sjelens Landskap (Cappelen, 1996) og What we think about when we try not to think about the climate (Chelsea Green, 2015). Stoknes er det siste året blitt omtalt som Norges første klimapsykolog og ofte brukt i debattprogram på TV og radio. Haukeland og Stoknes er co-grunnleggere av Alliance for Wild Ethics, sammen med David Abram og Stephan Harding.

Tvergasteinseminaret skal gi deltakerne et innblikk i Arne Næss sine tanker om økosofi, dypøkologi og livsfilosofi, og selv få del i de innsiktene han fant i utsikten fra Tvergastein. Samtidig vil deltakerne høre om hvordan Arne Næss har vært en inspirasjonskilde til det Haukeland og Stoknes arbeider med i dag, som knyttes til bl.a. for Stoknes økopsykologi/klimapsykologi og grønn økonomi og for Haukeland (friluftsliv, økospiritualitet og transition town). Ved å være på Tvergastein skal deltakerne også få innblikk i hvordan Næss´ mytopoetiske forståelse av stedet inspirerte han i ord og handling til et rikt liv med enkle midler, i samvær med stedets medskapninger.

PRAKTISK:

Det er bare plass til max 12 deltakere, og prinsippet om «først til mølla» gjelder. De 12 første som melder seg vil bli gitt mulighet til å betale innen en frist. Betales det ikke innen fristen, vil muligheten tilfalle neste på lista (som får en kortere frist). Vi kan dessverre ikke håndtere avmeldinger.

Som tidligere vil seminaret bli gjennomført på den enkleste måten. Seminardeltakerne må selv ordne transport, overnatting i telt og mat. Seminarkostnader er på kr 2800 per person, som inkluderer guiding opp og ned fra Ustaoset stasjon, omvisning i hytta og det faglige innholdet på Tvergastein. Den faglige delen vil bli holdt inne i hytta og ellers rundt på steder som Arne Næss var opptatt av.

Det betyr at folk må kle seg etter været og det er en fordel at man er fjellvant eller i hvert fall sammen med noen som er fjellvante. Det er ulendt og bratt, og det kan være vått, glatt og kaldt, i området, slik at deltakerne må være forberedt på det ved å ta med noen ekstra lag med ullklær.

Turen opp tar ca. 2 timer med jevnt gange. Det er noe bratt det siste stykke opp til hytta, og deltakerne bør være i ok form for å klare turen.

Seminarprogram:

Fredag: Oppmøte kl. 16 på Ustaoset stasjon. Ferden går til fots til Tvergastein (ca 2 timer). Etter at telt er rigget, vil det være en bli kjent runde og innledning til helgen fra Haukeland og Stoknes.

Lørdag: Frokosten kan tas felles i hytta eller utenfor, avhengig av vær. Formiddagsøkt går på Arne Næss og innføring til dypøkologien/økosofien. Lunsjen tas ute. Vi vil så utforske og bli kjent med Det gode langs livs far (Hallingskarvet). Det vil ikke bli drevet noe «seriøst» klatring, men noe lekeklatring kan det bli (trenger ikke egne klatresko). Vi vil være på tur det meste av ettermiddagen, med samlinger og refleksjoner rundt naturmøtet og økofenomenologien. Deretter middag ved hytta. Kveldssamling vil ta opp temaer knyttet til økopsykologi / økospiritualitet, og ellers det deltakerne ønsker å ta opp.

Søndag: Frokosten kan tas felles i hytta eller utenfor, avhengig av vær. Formiddagsøkt vil dreie seg om økosofisk livsstil, og med spesiell vekt på hvordan vi kan leve den ut i dagens samfunn. Hva vil det si for hverdagen. Lunsj tas ute ca 11.30, etterfulgt av opprydding og avreise ned til Ustaoset stasjon ca kl. 13, slik at togene til Oslo og Bergen kan nås.

Transport:

Fredag 21.9: Tog fra Bergen kl. 11.49 ankommer kl. 15.04. Tog fra Oslo kl. 12.03 ankommer kl. 15.51.

Søndag 23.9: Tog kl. 15.06 fra Ustaoset ankommer Oslo S kl. 19.25. Tog kl. 15.53 fra Ustaoset ankommer Bergen kl. 18.58.

Sjekk selv tidene, endringer forekommer.

 

Send påmelding på email til:     kristina.klufterud(at)gmail.com

Påmeldte blir satt opp på en liste, og de 10 første vil få en epost om å betale innen en viss frist. De andre vil få en epost om at de er på venteliste. Oppgi i emailen følgende:

Navn:

Bosted

Yrke

Noe om hvorvidt du er fjellvant

Hvorfor du vil bli med (temaer du er interessert i)?